Удобство и сертифицирана безопасност


Новите сензори GEZE осигуряват максимална функционалност на автоматичните врати

Автоматичните врати трябва да работят невидимо – да се отварят и затварят осигурявайки нормално, безпрепятствено и безопасно ежедневно преминаване. След поредица от инциденти, през 2012 г. влиза в сила стандартът БДС EN 16005, който регламентира безопасността на автоматичните врати. Изборът на задействащо устройство е важен фактор, който позволява вратите  да бъдат ползвани удобно, надеждно и икономично и адаптира най-точно функционалността им към нуждите на потребителите. Богатата гама сензори GEZE гарантира правилното решение за всяка врата и всеки тип употреба.

GEZE замени гамата си от сензори за плъзгащи се автоматични врати с новите комбинирани детектори GC 365 и GC 365 R/S, както и с активната инфрачервена светлинна завеса GC 341 AIR. Новите детектори дават възможност за надеждна детекция на еднокрили и двукрили линейно плъзгащи се врати, дори монтирани на височина 3,5 метра. Сензорите са сертифицирани по стандартите DIN 18650 и БДС EN 16005 и могат да бъдат използвани на закрито и на открито. Тези стандарти обхващат безопасността при ежедневната употреба на автоматични врати, както и функцията им на изходи за евакуация и на врати за контрол на дим и огнезащита.

Комбинираният детектор GC 365 осигурява предимство, обхващайки голямо поле на детекция на пода. Ето защо броят сензори може да бъде сведен до минимум. Новият сензор представлява система, която отчита присъствие в широко поле на детекция и повишава безопасността в областта на затваряне. GC 365 R/SF гарантира максимална безопасност благодарение на интегрираната функция за самонаблюдение и по тази причина е одобрен за употреба на евакуационни пътища и изходи. Светлинната завеса GC 341 AIR се препоръчва като допълнителна защита. Тя осигурява и адекватна защита за преминаващите в случаите, в които вместо безконтактна активация, е поставен бутон или система за контрол на достъпа.

Настройката и въвеждането в експлоатация са улеснени. Новите сензори са достъпни след премахване на покривния капак. Параметрите на DIP превключвателя за плъзгащи се врати GEZE са фабрично настроени.

Стандартните аксесоари включват монтажна конзола, осигуряваща удобна инсталация и  комплект за монтаж към таван, козирка, позволяваща интегриране в тавана. Козирката предпазва сензорните прозорци от дъжд и сняг.