• GEZE - RWA e SHEV
  • GEZE - RWA e SHEV

Новата сграда Zambonini Curtain Walls:Седалището на фирмата като референтен обект

Дизайн, енергийна ефективност и превантивна противопожарна защита с най-модерната автоматика за врати и прозорци на GEZE

Zambonini Curtain Walls, един от водещите италиански доставчици на фасадни системи и метални облицовки за жилищни и търговски сгради, откри новото си седалище във Фиоренцуола д’Арда в близост до Пиаченца. Проектът на новата фирмена сграда възникна в рамките на архитектурен конкурс със 181 участника. Победител бе идеята на флорентинското бюро ARCHEA. Zambonini бе едновременно и възложител и главен изпълнител и реализира собствения си проект само за дванадесет месеца.

Фасадата на сградата във формата на платно бе покрита със специални профили, които намаляват проникването на слънчевите лъчи, така че да се намали и потреблението на енергия на климатиците през горещите месеци. А през зимните месеци осветеното положение на сградата прави възможно оптималното използване на слънчевите лъчи и икономията на разходите за отопление. Освен това най-модерните автоматични врати и прозорци GEZE допринесоха за енергийната ефективност и безопасност на сградата. Те се вписаха хармонично в архитектурата на модерната конструкция.

Входът на сградата е оборудван с дискретна система за линейна плъзгаща врата с крила изцяло от стъкло с функция Break-out на модел въртяща се врата GEZE TSA 360 NT-BO. Рамковите профили и системата за обков са интегрирани невидимо между стъклата. Няма видими или обемисти детайли върху остъклената повърхност. Отпечатването на ръба на стъклото върху вътрешната страна на прозореца създава илюзията, че липсва обков. Това решение на GEZE реализира естетичния външен вид на сградата и свободата при конструирането. Стъкленият ръб може да бъде оцветен в различни цветове по RAL.

Автоматичната врата дарява не само удобство при преминаване, но и – за наблюдателни минувачи – магията на продължаващия част от секундата ефект „Сезам, отвори се“. Отличните топлоизолационни характеристики на 40 милиметровото изолиращо стъкло на стъкленото крило също допринасят за положителния енергиен баланс на сградата.

Критериите за безопасност в големите сгради играят винаги важна роля. За да може в случай на опасност, сградата да се евакуира безопасно и бързо, функцията Break-Out на вратата реализира ръчното изскачане на крилото на вратата и страничните части по посока на изхода. По този начин се създава възможно най-широк авариен изход. Сигурното напускане на сградата в случай на пожар без помощта на спасителни екипи, се осигурява от интелигентна система за димоотвеждане (RWA) GEZE, разположена в стълбищната клетка. Тя се грижи за ефективното отвеждането на възникналия в следствие на пожара дим в аварийните и евакуационни пътища още при неговото появяване. Това се извършва чрез приточни отвори в долната част на сградата, а в горната част – от димни люкове. ВСОДТ има двойна функция: с нейната тягова сила тя служи не само за надеждното и безопасно отвеждане на дима от сградата в случай на пожар. Един друг допълнителен ефект, който още веднъж е причина за спестяване на енергия, е нейното използване за ежедневна естествена вентилация.