GEZE - automatic sliding door drive, Airport, Barcelona
Econodrive EL-BO
GEZE - TSA 160, Airport, Barcelona
TSA 160
GEZE - sliding door drive Econodrive EL-FR, Airport, Madrid
Econodrive EL-FR
GEZE - sliding door drive Econodrive EL-FR, Airport, Madrid
Econodrive EL-FR

Отличен с "Оскар за архитектура"!

Архитектурно бюро: Richard Rogers Partnership

Модернизирането на най-голямото и важно летище на Испания „Madrid-Barajas“ приключи. С откриването на новия терминал бяха изпълнени предпоставките за обслужването на капацитет от 70 милиона пасажери годишно. Проектирано от испанския архитект Антонио Ламела и неговия английски колега Ричърд Роджърс ултрамодерната, разположена на 120.000 кв. м. сграда се причислява към едно от най-ефектните летища въобще. Този архитектурен шедьовър бе отличен с „Оскар за архитектура“, на Stirling Prize 2006. Най-важната награда за архитектура на Великобритания бе присъдена в Лондон на шест строителни проекта.

Основната сграда на терминала е разделена на три нива, над всичко се простира, подкрепен от стоманени „дървета“, един величествен покрив, чиято извита форма наподобява устни или крила. Проста палитра от материали, проникващото огромно количество светлина и пространствената яснота придават на архитектурата непосредствен характер – тя впечатлява с размера и функционалността си. Също и техническото оборудване на Check-in посредством информационна система до транспорта на пасажерите и багажа съответстват на най-модерното, което днес се предлага по света.

Използваните продукти GEZE впечатляват със съчетание от функционалност и ненатрапчив диалог с архитектурата. Те отговарят на високите изисквания за безопасност на едно летище и едновременно с това подчертават футуристичния дизайн и модернизъм на сградата. Входовете, които са оборудваните с автоматични задвижващи механизми за плъзгащи врати GEZE Econodrive EL-FR, са съгласувани цветово с цялостния вид на входа, предлагат максимална сигурност и освен това служат като преграда срещу вятъра.