The new VitraHaus as a show room building of Vitra furniture on the Vitra Campus in Weil am Rhein
GEZE TSA 325 NT
GEZE TSA 325 NT All-glass revolving door system without middle pillar and accessible automatic façade swing door with the Slimdrive EMD-F drive unit

Дизайн и много повече - Новата VitraHaus в архитектурния парк във Вайл на река Рейн

Най-модерните системи за врати, прозорци и техника на безопасност на GEZE

Vitra – това име носят „Crème de la Crème“ на дизайнерските офис мебели, за обществени сгради и за домове. Към продуктовия асортимент на Vitra се причисляват и произведенията на съвременните дизайнери като Ронан и Ерван Бурулек, Антонио Читтерио и Хела Йонгериус и класиците Чарлс и Рей Еймс и Джордж Нелсън. На територията на фирмата Vitra Campus във Вайл на река Рейн в непосредствено съседство с производствените цехове, се издигат сградата на музея, изложбената и представителната сграда. Всяка от тези сгради е проектирана от известни имена в архитектурата. Например белият дизайн на Vitra музея е проектиран от Франк О. Гери, конферентният павилион бе проектиран от Тадао Андо.

Наскоро домът на VitraHaus започна да изпълнява функцията на шоурум на колекцията за дома Vitra Home Collection. Базелските звездни архитекти Herzog & de Meuron реализираха четириетажната скулптурна система, която наподобява случайно натрупана грамада от черни къщи с двускатни покриви. Те са така подредени и натрупани, че се появява цялостен образ, който прониква във външната и вътрешна част на сградата.

Максимална прозрачност и дизайн на вратите от стъкло

Иновационната функционалност, надеждната експлоатация и впечатляващият дизайн на системите за врати и технологията за безопасност GEZE, подпомагат необичайната архитектура на VitraHauses и се грижат за необходимата безопасност на сградата. Започват от централния вход: Автоматичната стъклена въртяща се врата в вградена далеч във вътрешността на фоайето и заедно с остъклените челни стени с фронтон, дава възможност на погледа да проникне навътре в новата сграда. Четирикрилната система за изцяло стъклената въртяща се врата TSA 325 NT, се справя с големия поток от посетители и свързва удобството при преминаване с първокласния дизайн на GEZE. Цилиндричните стени, крилата на вратите и покрива са изцяло от стъкло и техния малък обков осигуряват максимална прозрачност. Централната колона цялостно подчертава прозрачността и откритата визия на сградата. Като всички въртящи се врати на ГЕЦЕ, TSA 325 NT се отличава с най-актуалните стандарти за безопасност и е оборудвана с безконтактни механизми за безопасност.

Премахване на бариери

Необходимият комфорт на преминаване преди всичко за трудно придвижващи се посетители на VitraHauses се осигурява от автоматична достъпна врата на панти, която се намира в непосредствена близост да въртящата се врата. Обкантени с тънка рамка, двете крила на врата се задвижват от елегантния задвижващ механизъм Slimdrive EMD-F. Външният вид се определя от техниката на системата. Задвижващите механизми Slimdrive на GEZE са - единствени на пазара със само 70 милиметра височина и се вписват деликатно в конструкцията на стъклената фасада. Отвътре вратата се отваря автоматично след задействане на бутон, но може да се отваря и ръчно. Отвън влизането в сградата се управлява и контролира от система за контрол на достъпа. Системите за пивотни врати Slimdrive EMD са с изпитана безопасност съобразно DIN 18650.

Сигурност на всички системи

Системната концепция на продуктите GEZE, която координирано отваря вратите и прозорците в случай на авария, се поддържа особено при този тип врата: В случай на пожар командната централа на системата за отвеждане на дим и топлина (RWA) задейства отварящата се с електромотор аварийна ключалка IQ Lock, която освобождава вратата и чрез задвижващия механизъм се отваря. Системата за врати на панти Slimdrive EMD-F в случай на пожар функционира като необходим приточен отвор и като авариен изход. Чрез самозаключващата се аварийна ключалка сградата е по-всяко време защитена от неоторизирано нахлуване отвън. Взаимодействието на компонентите на GEZE – системата за отвеждане на дим и топлина RWA, аварийната ключалка и задвижващия механизъм, обединява комфорта на преминаване и безопасността на хората и сградата.

Централите на вратите са „мозъка“ на системата за аварийни изходи. Разпределени по цялата сграда, централите за врати от тип TZ 320 обезопасяват и контролират процесите на отваряне и затваряне на всички врати за аварийни и евакуационни изходи. Те предоставят достъп на упълномощените лица и в случай на авария служат като животоспасяващи евкуационни пътища. Оборудваните с TZ 320 врати за аварийни изходи могат да бъдат контролирани централно от панела за управление TE220 от отговарящите за системите за безопасност лица в сградата. По този начин своевременно могат да бъдат засечени опити за манипулация или за неупълномощено отваряне. С централите за врати TZ 320 в цялата сграда са реализирани изработените по поръчка врати за аварийни изходи.

Техника за затваряне на вратите – функционалност, безопасност и дизайн

Дизайнът в VitraHaus е всичко. Още по-добре, ако в нея елегантно е скрита функционалността. Затова допринасят и интегрираните устройства за затваряне на врати на GEZE . Еднокрилни и двукрилни врати са оборудвани с устройства за затваряне от серията Boxer. Те са цялостно интегрирани в плота на вратата, почти невидими и с това си качество са предпочитани от архитектите. Системата GEZE Boxer E-ISM е оборудвана с елегантна водеща шина, която съдържа електромагнитни (E)-блокировки за двете крила на вратата и един интегриран механизъм за последователно затваряне. Така в случай на пожар се осъществява безопасно самостоятелно затваряне на крилата в правилната последователност.

Еднокрилите димо- и огнеустойчиви врати в задната част на сградата на VitraHaus са оборудвани с горни ватомати за самозатваряне TS 5000 R. Електромеханичното фиксиране на вратите може да се настрои безстепенно между 80° и 130°. При това позицията на фиксиране може да се премества, така че в случай на опасност крилото на вратата да може да се отвори максимално широко. Тази функция е интегрирана във водещата шина, както и в превключвателят за дим, който в случай на пожар се задейства и затваря самостоятелно вратата. При системите GEZE TS 5000 R, неестетичните и нарушаващи дизайна на сградата димни датчици са излишни. Широката проходимост, прозрачност и безопасност на двукрилните димо- и огнеустойчиви врати, се осигуряват от системата за затваряне на двукрили врати TS 5000 ISM.