GEZE - RWA 100 E, Gutenberg Gymnasium, Erfurt
RWA 100 E
GEZE - TS 5000 IS, Gutenberg Gymnasium, Erfurt
TS 5000 IS

Саниране и възстановяване на сграда, паметник на културата

Архитектурно бюро: Кох + Партньори, Мюнхен

Обявеният по целия свят конкурс за саниране на внушителна сграда от стила Ар нуво – на гимназията Гутенберг в Ерфурт, бе спечелен през февруари 2003 год. от архитектурно бюро Кох + партньори в Мюнхен. През ноември 2003 год. бе направена първата крачка към струващия 9,9 милиона евро проект за саниране. В рамките на един училищен проект учениците от гимназията имаха шанса да споделят желанията и вижданията си за реконструкцията и модернизирането на сградата.

Те бяха консултирани от архитекти от сферите на ландшафтната архитектура, интериорния и екстериорния дизайн. През август 2005 година тържествено бе открита реконструираната постройка и оттогава широко външно стълбище води нагоре към главния вход на реставрираната стара сграда, която в своя исторически център бе свързана с новата постройка. Тази връзка между старо и ново направи възможно функционалното обединяване на новата аула и физкултурния салон в сградата. Модерният училищен център бе създаден като място за комуникация.

Продуктите GEZE могат да се използват отлично не само за нови проекти, както се установи от този значим реставрационен проект. В новата и старата сграда бяха монтирани повече от 100 автомата за затваряне на врати, системи за евакуационни изходи, както и продукти от областта на технологията за прозорци, естествената вентилация и системите за отвеждане на дим и топлина – ВСОДТ (RWA 100 E и 105 E); бяха използвани също вентилационни системи и системи за аварийни и евакуационни изходи.