GEZE - Econodrive EL Istanbul Racing Circuit, Türkei
Econodrive EL
GEZE - Türschließer Istanbul Racing Circuit, Türkei
Econodrive EL

GEZE на пистата на формула 1

Архитектурно бюро: Херман Тилке,Аахен

От 2005 година Истамбул е един от домакините на Формула 1. За тази цел бе проектиран „Racing Circuit“ /състезателна писта/ от архитекта на парадни писти Херман Тилке от Ахен. За Тилке бе важно наред със съвременността на пистата, да бъде видимо, в коя страна човек гостува. За тази цел той комбинира ориенталски орнаменти с най-модерните технологии, в това число и продуктите на GEZE като например автомати за самозатваряне на врати TS 5000 и автоматични плъзгащи врати Econodrive.

Пистата е разположена на 2,2 милиона квадратни метра в азиатската част на Истамбул. Дължината на пътя е около 5 километра, със средна ширина от 14 до 21,5 метра. Финишната права от старта до края е дълга около 650. Тя преминава множество изкачвания и спускания и поради голямото ѝ натоварване е наречена „адреналиновата помпа на Босфора “. Състезателната писта на Истамбул бе вече домакин на състезанията FIA GP, FIA GP2 и DTM.

Основната трибуна е с капацитет за 26.250 зрители, а заедно с временните трибуни, естествените трибуни и входните зони дори за 130.000 зрители. Хангарът за автомобилите е разделен на два етажа. Подземният етаж е на разположение на екипите, а горните етажи служат като помещения за гости с допълнителен капацитет от 5.000 зрители. От двете страна на хангара се извисяват две седеметажни VIP-кули.