GEZE RWA

Световно първенство по хандбал в Хърватска: GEZE присъства!

GEZE оборудва шест новопостроени спортни арени с най-модерната технология за сгради.

От 16 януари до 1 февруари 2009 година в Хърватска се проведе световното първенство по хандбал за мъже. Вълнуващата и бърза игра на най-добро техническо ниво е гарантирана, когато играят най-добрите 24 отбора в света. Бе необходимо максималното ниво на функционалност, безопасност и дизайн, при строежа на шестте нови високотехнологични спортни арени. GEZE оборудва входните и пожарозащитените врати с автомати за самозатваряне и със системи за отвеждане на дим и топлина и вдъхнови реномираните архитекти и строителните предприемачи в Хърватска.

Превантивна противопожарна защита –  от съществено значение

Спортните арени се посещават от хиляди хора. Ако се случи немислимото и избухне пожар, дезориентираните хора в паниката започват трескаво да търсят възможности за евакуация. Ако сградата е в пламъци, за секунди евакуационните знаци ще станат неузнаваеми. Защото в случай на пожар опасността не идва само от огъня и горещината, а най-вече от възникването на дим и отровни газове. Около 90% от всички жертви по време на пожар са се задушили, една голяма част от нанесените материални щети са в следствие на дима. Затова разпространението на дим, особено по аварийните и евакуационни пътища и изходи, трябва да бъде предотвратено. Тази важна задача в спорните съоръжения в Zagreb, Poreč, Zadar, Varaždin, Osijek и Split се поема от системите за отвеждане на дим и топлина (RWA) на GEZE. Чрез тази си функция те представляват един елемент от съществено значение за превантивната противопожарна защита.

Естествено функционално отвеждане на дима

Това естествено димоотвеждане се извършва от топлинната подемна сила – чрез приточни отвори в долната част на стената, например през врати и прозорци, и димни люкове в горната част на стената и тавана, за да се ограничи димът в стабилен димен резервоар високо над хората. Над тази граница се намира издигналият се нагоре пласт от черен отровен димен газ, който с напредването на пожара става все по-гъст. С помощта на естествено функционираща система за отвеждане на дим и топлина RWA (ВСОДТ) този слой се издига нагоре още във фазата на възникване на пожара и се отвежда директно навън благодарение на топлинната подемна сила.

Системата за отвеждане на дим и топлина – GEZE RWA в хармония с архитектурата

Вентилационните отвори както отвътре, така и отвън във фасадните прозоречни форми са оборудвани с елегантни и технически добре обмислени електрозадвижващи верижни и линейни механизми – RWA от типове E 250 и E 600-E 660, според теглото на прозореца и дължината на хода. Те служат за безопасното и бързо отвеждане на дима и топлината и освен това осигуряват ежедневната вентилация. Централите за резервно захранване и управление E 260 N32 гарантира при отпадане на електрозахранването 72 часова експлоатационна готовност. Управляващите централи са „мозъка“ на системата за димоотвеждане, те приемат съобщения, например от димните датчици, от външните сигнални централи за пожар или при дъжд и вятър управляват функцията за отвеждане на дима.

GEZE системи за врати – безопасност и комфорт за спортисти и зрители

С програмата за автоматите за самозатваряне на вратите и цялостният ѝ дизайн бяха реализирани оптическите и технически възможности за входните и пожарозащитените врати. Например с горният автомат за самозатваряне TS 5000 E-ISM на двукрилни димо- и огнеустойчиви врати с интегриран, т.е. незабележим, механизъм за последователно затваряне. В случай на пожар той затваря последователно и плътно крилата на вратите и предпазва от нахлуване във вече възпламенени участъци. Комфорт при преминаване и безопасност, осигурени чрез променливия ъгъл на отваряне между 80° и 130° с регулируема точка на застопоряване в отворено положение, гарантира двустранното безстепенно електромеханично задържане, което в случай на пожар отпада и затваря вратата.

С оборудването на спортни арени GEZE още веднъж доказва своята компетентност като доставчик на комплексни системи за сгради– от първата идея, приложението ѝ до редовното последващо техническо обслужване.